Dags att bygga stadsnäten 2.0

Stadsnätens affärslandskap förändras. Det är bara att bläddra i den här tidningen eller besöka någon av Stadsnätsföreningens konferenser för att förstå att den så kallade stadsnätsaffären är en helt annan i dag än vid bildandet för ungefär 20 år sedan.

För att förtydliga vad jag menar så sysslar dagens stadsnät med så mycket mer än att bara ansluta hushåll, företag och kommunfastigheter med fiber. Fiberutbyggnaden utgör givetvis navet i stadsnätens verksamhet och kommer att göra det under lång tid framöver, men stadsnäten är så mycket mer än bara fiber och det är viktigt att vi lyfter den frågan högre upp på agendan.

För i min värld så är stadsnätens roll inte primärt att erbjuda just fiber. Den handlar snarare om att erbjuda den infrastruktur som det digitala samhället kräver och vilken det är kan ju förändras över tid. IoT är ett strålande exempel på hur många av våra medlemmar på bara något år byggt upp en intern kunskap och ett kunderbjudande baserat på den lokala närvaron och kompetens i frågor gällande annan IT-infrastruktur än just fiber. Nu gäller det att fortsätta i samma anda och fortsätta våga leda utvecklingen.

Men som vi alla vet så ser Sveriges stadsnät inte lika dana ut. Storleken, ägandeformen, placering i värdekedjan med mera skiljer sig åt. Är det då rimligt att ett stadsnät med ett fåtal anställda skal vara lika långt i framkant som ett av de större? Det tror jag faktiskt att det kan vara och faktum är att fram tills för bara något år sedan så var vi alla i framkant när vi byggde fiber medan andra i branschen fortfarande vurmade för adsl. Dock kan vi bli bättre på att samverka på olika sätt så att vi kan frigöra tid för den typen av utvecklingsarbete som vi behöver för att ligga i framkant också i fortsättningen.

Från Stadsnätsföreningens sida så gör vi vårt yttersta för att stötta både stadsnätsmedlemmar och associerade medlemmar i sin resa framåt. Jag tar gärna dialog med er medlemmar om ni har förslag eller tankar på hur vi som förening kan bli ett ännu bättre stöd i det arbetet. Men till syvende och sist så måste utvecklingsarbetet göras på hemmaplan och där har jag en hög tilltro till stadsnätens förmåga att ta på sig rollen som den aktör som är den lokala experten på frågor och tjänster gällande digital IT-infrastruktur.

 

Jörgen Svärdh
Ordförande, Svensk Stadsnätsföreningen     

jorgen-svardh-02.jpg

 

Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet, september 2019.