Telenor avvaktar med lansering – ”Det här är inget som kommer att hända över en natt”

I början av sommaren drog 5G-utrullningen i gång på allvar när Tele2, Telia och Tre över en helg lanserade sina 5G-nät. En operatör som det däremot var tyst från var Telenor. Trots det har operatören stora planer för sin 5G-utrullning där de gärna ser ett fortsatt samarbete med stadsnäten.

Andres Suazo, nätexpert på Telenor, menar att beslutet om att avvakta lanseringen av deras första 5G-nät fattades för länge sedan. Anledningen är att de vill invänta tills att relevant spektrum har blivit tilldelat i Sverige, att nätet är mer utbyggt och täckningen bättre samt att fler mobiltelefoner som stödjer 5G finns på marknaden.

– Vi kommer lansera 5G i Stockholm, Göteborg och Malmö i år. Därefter följer en aggressiv utbyggnadsplan där vi fortsätter med större orter och populära turistorter. Den typen av testnät som lanserades i början av sommaren har vi redan gjort i Norge där vår koncern har sitt huvudsäte. Vi vill att våra kunder ska få äkta 5G, säger han.

Trots att Telenor vill avvakta med lanseringen så står det inte stilla på 5G-fronten. I början av året tecknade de som första operatör i världen, enligt ett pressmeddelande från Ericsson, avtal om att ingå i Ericssons globala partnerprogram Industry Connect som syftar till att möjliggöra nya uppkopplade lösningar inom tillverkningsindustrin. I projektet har Telenor rollen som återförsäljare av Ericsson system, vilket innebär att de tillsammans med Ericsson kan koppla upp och tillgodose behov hos både sälj- och industrikunder. Och det är just inom industrin som Telenor anser att 5G kommer vara den största möjliggöraren initialt.

– Det är inom industrin som vi kommer att se de stora skillnaderna med nya applikationer för användningsområden som vi inte ens kan föreställa oss i dag. Vi på Telenor kommer definitivt att vara med i utvecklingen, men vår primära affär kommer fortfarande att vara kommunikation. Vi ser oss som en del av en värdekedja där vi tillsammans med partners kommer kunna erbjuda dessa 5G-tjänster till våra kunder, säger Andres Suazo.

I jämförelse med många andra länder ligger Sverige efter i sin 5G-utbyggnad. Det är emellertid inget som Andres Suazo oroar sig för då han anser att vi har möjlighet att komma ikapp när utbyggnaden väl drar i gång och relevant spektrum har blivit tilldelat. Anledningen till det beror på Sverige redan har en välutbyggd fiberinfrastruktur som utgör en nyckelkomponent i 5G-infrastrukturen, enligt honom. Telenor har en lång historia av att samverka med stadsnät. När de väl påbörjar sin utrullning av 5G-näten kommer deras behov av fiber att öka där de gärna ser ett fortsatt samarbete med stadsnäten.

– Många av stadsnäten är väldigt proaktiva och vill veta hur våra utbyggnadsplaner ser ut för att kunna sätta en detaljplan för leverans av fiber. Det här är ju ett samarbete som är fördelaktigt för båda parter, så vi hoppas definitivt på fortsatt samverkan med stadsnäten, säger Andres Suazo.

Vad har ni för förväntningar på stadsnäten under den här utbyggnationen?

– Vi skulle uppskatta om stadsnäten har möjlighet att vara lyhörda och flexibla. Sedan har vi förståelse för att det ibland kan vara svårt. Huvudsaken är att affärerna utförs på ett korrekt och affärsmannamässigt sätt, säger han.

Telenor har höga ambitioner när det kommer till deras 5G-utbyggnad. Andres Suazo menar emellertid att det är ett stort arbete som kommer att kräva mycket resurser.

– Vi ska bygga hela Sveriges 5G-nät och det kommer i princip täcka alla när det är klart. Men jag vill vara tydlig med att det här är inget som kommer att hända över en natt. Jag tycker ändå att vi kan vara stola över den plan vi har framför oss som kommer att innebära full fart för vårt team och våra partners, säger han.

Lotta Karlsson
Svenska Stadsnätsföreningen

Foto: Telenor.

 

Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet, september 2020.