Bodens stadsnät blir Bodens kommuns nya bredbandsleverantör

Under våren 2020 gick Bodens kommun ut med en upphandling där vi frågade efter en ny nätägare och leverantör i befintliga bredbandsnät i byar* i kommunen och en leverantör för fortsatt utbyggnad på landsbygden. Bodens Stadsnät vann upphandlingen och avtalet är undertecknat.

Nyhet från Bodens kommun: 

- Det är otroligt roligt att ett lokalt företag kan vara med och leverera bredbandstjänster av högsta klass och samtidigt bidra till en fortsatt utbyggnad av bredband i Boden, säger Johan Gröhn, kommunalråd.

Under våren kommer abonnenter i befintliga bredbandsnät att kopplas över till Bodens stadsnät.

 Vi kommer att planera överflyttningen noga och förmodligen kommer de flesta inte att märka av när det sker, säger Andreas Westerlund, på Bodens stadsnät.

- Vi kommer även erbjuda alla abonnenter att uppdatera sina tjänster i samband med överflyttningen, fortsätter Andreas.

Samtidigt pågår planeringen av en fortsatt utbyggnad. Permanentboende och ägare av fritidshus i utbyggnadsområden** kommer att få ett erbjudande om inkoppling av fiber under hösten.

- Vårt krav i upphandlingen är att det inte får vara dyrare med en inkoppling på landsbygden än vad det kostar i centrala delar av Boden, det är viktigt för oss att boende på landsbygden så långt det är möjligt har samma förutsättningar som i centrala Boden, säger Johan Gröhn

Projektet är delvis finansierat via stödmedel där kravet är att minst 77% av de fast boende i en by måste vara intresserade för att villkoren för stödmedel ska vara uppfyllt.

- Vi har kartlagt intresset i alla dessa byar och är övertygade att vi kommer att nå 77%, säger Bert-Erik Vestermark, Bredbandssamordnare på Bodens kommun.

 

Kontakt

Bodens Kommun, Bert-Erik Vestermark 070-297 42 45

Bodens Stadsnät, Andreas Westerlund 0921-20 11 03

 

*Bredåker 1, Bodträskfors, Brännberg, Gunnarsbyn, Harads, Inbyn, Lassbyn, Skogså, Svartlå, Svartbäcken, Sörbyn, Unbyn, Överstbyn

** Hundsjö-Flåsjön, Häggan-Ubbyn, Lombäcken, Mockträsk, Norra Gunnarsbyn, Norra Bredåker 2, Rasmyran, Råbäcken-Bjässmoran, Sävastnäs, Södra Bredåker 2, Valvträsk