Fiberutbyggnaden i Eskilstuna kommun ökar takten – byggbeslut taget

Fiberutbyggnaden på Eskilstunas landsbygd ökar nu takten. Byggbeslut som berör tusentals fastigheter är taget, och såväl kommunen som IP-Only ser offensivt på framtiden.

Pressmeddelande från IP-Only: Enligt PTS senaste kartläggning är 81 procent av hushållen och företagen i Eskilstunas tätort fiberanslutna, medan färre än två av tio har tillgång till fiber på landsbygden. Detta ändrar Eskilstuna kommun och IP-Only på nu.

Eskilstuna kommun har sedan tidigare i år ett samverkansavtal med fiberoperatören IP-Only, ett samarbete som redan har gett resultat då byggbeslut nu tagits för tre större landsbygdsområden i kommunen.

Besluten innebär att 1 500 fastigheter får fiber installerat och ytterligare 1 200 fastigheter möjlighet att efteransluta sig.

– Vi har tidigare pratat om fiberutbyggnaden som en möjlighet för hela vår kommun, oavsett om man bor i tätort eller på landsbygd. Att det skapar förutsättningar för arbete, studier och nöjen är självklart men ytterst ser vi detta som en demokratifråga. Morgondagens digitala infrastruktur ska vara allas, och byggbesluten som nu tagits i Eskilstuna visar att vi, i samarbete med privata aktörer, menar allvar i denna målsättning, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna kommun.

– Tillsammans med marknadsaktörerna kan vi erbjuda möjligheterna sedan är det upp till medborgarna själva att anmäla intresse, vilket vi också ser att många gör. Det blir inte billigare eller enklare än nu, säger Jimmy Jansson.

IP-Only har sedan länge en stor närvaro i regionen vilket underlättas av tydliga synergier med befintligt regionalnät.

– Goda samarbeten skapar den snabbaste fiberutbyggnaden, Eskilstuna kommun tillsammans med IP-Only är det senaste – av många – exempel på det. Vårt mål är att alla ska ha fiber i de områden vi är aktiva inom, och detta gäller självklart även i Eskilstuna kommun, säger Kajsa Danielsson, regionchef Mälardalen på IP-Only.