Finet bygger ut stadsnätet med Finspång fiber

Finspång Fiber har fått i uppdrag att bygga ut fibernätet i område Byle och Igelfors tätort. Utbyggnaden sker i nära samarbete med Finet i Finspång och innebär att alla hushåll och företag i området erbjuds fiberaccess. Projektet ligger på 30 miljoner varav cirka hälften är investeringsbidrag från Jordbruksverket. Bredbandssatsningen är en viktig investering för framtiden och redan i dag finns det avtal med upp emot 80 procent av hushållen.

Nyhet från Maintrac: 

Finspång fiber ägs av teknikexperten Maintrac som levererar allt för Sveriges stadsnät. I dag arbetar bolaget med drygt 50 stadsnät med över 600 000 anslutningar över hela Sverige. Tillsammans kommer Finspång fiber och Maintrac att bygga ut ett fiberbaserat bredbandsnät i område Byle och Igelfors tätort. I nuläget rör det sig om drygt 300 anslutningar eller 80 procent av hushållen som redan har ingått avtal om fiberanslutning med Finspång fiber.

– Det är fantastiska att få vara med och bygga framtidens infrastruktursystem för en levande landsbygd ska finnas även imorgon. Det gamla telefonnätet kommer succesivt avvecklas och då riskerar många stå helt utan internet och kommunikationsmöjligheter. Det viktigt att ha tillgång till fiber eftersom alla ges möjlighet till ett samhälle på lika villkor. Inte minst diskussionen i nutid kring ansökan till högskoleprovet påvisar vikten av digital infrastruktur säger Bo Plym, vd på Maintrac.

Fler aktörer har tidigare gjort försök att bygga ut norr om Finspång men misslyckats. Finspång fibers unika affärsmodell klubbades i mitten på september genom i kommunfullmäktige och nu är projektering och planeringen av projektet redan i gång.

– Finspång fiber har arbetat med att få bygga ut bredbandet med Finet under flera år. Nu har vi fått både grönt ljus från Kommunfullmäktige och bidrag från Jordbruksverket så nu är det oerhört viktigt att de sista hushållen i Byle och Igelfors också passar på att avtala om att ansluta sig och inte missar den här möjligheten, berättar Magnus Koski på Finspång Fiber.

Grävningen beräknas starta oktober 2020 och projektet beräknas vara helt klart 2022.

– Vi har ett mycket gott samarbete med Maintrac sedan över 10 år. För oss är det enkelt och tryggt att samverka med Finspång fiber och Maintrac. Nu kan vi fortsätta fokusera på kärnaffären och samtidigt få ordentlig draghjälp med att utveckla stadsnätet på Finspångs landsbygd på ett effektivt sätt, säger Sven-Åke Andersson vd på Finet.

 

För mer information, kontakta gärna:

Bo Plym, vd Maintrac
bo.plym@maintrac.se
070 291 65 64

Magnus Koski, Byggledare Finspång Fiber
info@finspanfiber.se
072 526 67 14

Sven-Åke Andersson, vd Finet
sven-ake.andersson@finet.se
0122-24682