IP-Only slår rekord i antal fiberanslutna hushåll på landsbygden under 2018 – trots fortsatta branschutmaningar

En stark avslutning på året kommer innebära att fiberoperatören IP-Only slår rekord i antal fiberanslutna hushåll på landsbygden. Jämfört med 2017 kommer företaget att ansluta 25 procent fler hushåll på landsbygden under 2018.

Nyhet från IP-Only:

– Vi står fast vid vår ambition att vara en av de mest drivande aktörerna bakom digitaliseringen av landsbygden, säger Ola Månsson, utbyggnadschef på IP-Only.
Under året har IP-Only kontinuerligt ökat fiberutbyggnaden på landsbygden. En intensiv avslutning på byggåret 2018, med framför allt ett starkt fjärde kvartal, betyder att företaget kommer ansluta fler hushåll än man någonsin gjort under ett enskilt år.


• Fler än dubbelt så många hushåll kommer anslutas till fibernätet under fjärde kvartalet jämfört med andra kvartalet
• IP-Only kommer att ha anslutit cirka 25 procent fler hushåll på landsbygden under 2018 jämfört med 2017


– Vi har aldrig anslutit så många landsortshushåll till fibernätet som vi kommer att göra i år. Vi har justerat våra processer och rutiner och successivt ökat utbyggnaden under året, vilket vi nu ser resultatet av. Vi står fast vid vår ambition att vara en av de mest drivande aktörerna bakom digitaliseringen av landsbygden, säger Ola Månsson, utbyggnadschef på IP-Only.


Fiberbranschens utmaningar på landsorten har varit omdiskuterade under året, något som lett till förseningar. Vissa problem har varit naturliga, såsom långa avstånd och svårarbetad terräng, medan andra har varit svårare att förutse.


– Långsamma tillståndsprocesser fortsätter påverka fiberprojekt negativt på landsbygden och i vissa områden finns även utmaningar med markavtalsförhandlingar. Detta är något som drabbar alla aktörer i fiberbranschen, och därmed självklart även oss, säger Niclas Karnhill, presschef på IP-Only.


IP-Only har genomfört flera åtgärder under året för att förbättra fiberutbyggnaden.
– Vi har full förståelse för att kunderna vill ha fiber så fort som möjligt och har därför förändrat byggorganisationen så att den är mer anpassad till landsortsutbyggnad och därtill anställt ett flertal nya byggprojektledare. Vidare har vi förbättrat vår kundservice och förstärkt med ett tiotal medarbetare. Vi har dessutom tagit initiativ till samtal med fiberaktörer, fiberföreningar, kommuner och myndigheter för att på olika sätt förbättra och underlätta fiberutbyggnaden, säger Niclas Karnhill.

 

Om IP-Only
IP-Only är en svensk internetoperatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se