Kalix blir digital föregångskommun i norr – stor fiberutbyggnadsplan presenteras tillsammans med IP-Only

Kalix och IP-Only fortsätter enligt plan med samverkansavtalet och presenterar siffror och vilka områden som påverkas av fiberutbyggnaden. Fler än sju av tio hushåll har redan fått erbjudande, och nu återstår det viktiga enligt kommunen – anmälningar.

Pressmeddelande från IP-Only:

– För en liten kommun i norr är fibernätet lika samhällsviktig infrastruktur som vägar, räls och flyg, säger Tommy Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Kalix.

Kalix kommun och fiberoperatören IP-Only skrev samverkansavtal tidigare i år och nu presenterar de hur storsatsningen kommer att genomföras – och hur många som påverkas.

17 områden i Kalix är redan i dag berörda av fiberutbyggnaden, antingen genom att blivit erbjudna fiberanslutning eller i byggnation, enligt kommunen och IP-Only. Totalt har IP-Only erbjudit fiberanslutning till över 6 000 hushåll. Detta innebär att 72 procent, fler än sju av tio, kalixbor redan fått möjlighet att koppla upp sig på höghastighetsbredbandet. Ett flertal av dessa efter att samarbetet mellan kommunen och IP-Only inleddes i mars 2017.

– Fiberutbyggnaden gör att Kalix får samma digitala möjligheter som Stockholm. Avstånd mellan människor minskar, möjligheterna ökar. För en liten kommun i norr är fibernätet lika samhällsviktig infrastruktur som vägar, räls och flyg, säger Tommy Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, Kalix.

Över 3 000 medborgare har valt att fiberansluta sig. Och denna siffra ökar ständigt, enligt Tommy.

– Vi ser att intresset ökar ju fler som beställer. Nu är det vår uppgift att informera så många som möjligt om möjligheterna. Att få alla att förstå hur viktigt nätet är för kommande e-hälsolösningar och det framtidens arbetsliv, exempelvis. Och att det inte blir vare sig billigare eller enklare att beställa än det är i dag, säger Tommy Nilsson.

Områden där IP-Only bygger i nu:

Påläng, Sören Nybruket, Kalix tätort, Bredviken, Karlsborg, Vallen, Sandviken, Innanlandet, Målsön, Nyborg.
Områden där IP-Only tagit byggbeslut och kommer bygga under första halvåret 2018:
Månsbyn, Stråkanäs, Småkvarn, Rian, Börjelsbyn, Båtskärsnäs, Kalix Siknäs.

Byggbesluten kommer successivt öka i antal för att under 2019 möjliggöra att 95 procent av medborgare har möjlighet att ansluta sig till fibernätet enligt kommunen och IP-Only. Det är därmed före 2020, tidpunkten regeringen har som mål att 95 procent ska ha möjlighet till fiberanslutning.

– Många kommuner utmanas av att båda företag och medborgare flyttar från landsbygden, från mindre städer till större. För landsbygden kan fibernätet, en modern kommunikationsinfrastruktur, hjälpa att hejda detta. Vi har sett det förut. Det vi bygger i Kalix just nu är så mycket mer än bara ett snabbt nät till Netflix, det är en plattform för morgondagens kommunala tjänster samt vård och omsorg, säger Per Norrthon, etableringschef på IP-Only.

Om IP-Only
IP-Only är en svensk internetoperatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se