Patent- och marknadsöverdomstolen har beslutat att nätoperatörer måste blockera piratsajter.

I mitten av februari kom den överraskande domen som går emot tingsrättens beslut från 2015. Fallet rörde huruvida internetleverantörer är medskyldiga till att brott begås när deras kunder laddar ned upphovsrättsskyddad film.

I mitten av februari kom den överraskande domen som går emot tingsrättens beslut från 2015. Fallet rörde huruvida internetleverantörer är medskyldiga till att brott begås när deras kunder laddar ned upphovsrättsskyddad film.

Patent- och marknadsöverdomstolen beslutade att Bredbandsbolaget, genom tekniska blockeringsåtgärder, ska hindra sina kunders tillgång till tjänsterna The Pirate Bay och Swefilmer via ett antal domännamn och webbadresser. Avgörandet från Patent- och marknadsöverdomstolen kan inte överklagas.
Det blir i och med domen olagligt för en svensk internetoperatör att ge kunderna tillgång till hela internet. Bredbandsbolaget måste nu införa spärrar i sitt nät som hindrar vanliga abonnenter att nå de två sajterna. Blockeringen gäller i tre år och om företaget inte lyder kommer de att tvingas betala 500 000 kronor i vite.

Nya blockeringskrav? Alla blockeringskrav kommer att prövas som enskilda fall. Upphovsrättsinnehavaren måste uppge specifika domännamn och webbadresser och ha tillräckligt med bevisning. Har de tillräckligt med bevis. kan internetleverantören få ett domstolsföreläggande att blockera domännamn och webbadresser. Det kan dock överklagas.

Gäller det här Stadsnäten? De stadsnät som inte erbjuder egna Internetabonnemang till slutkund berörs inte. Om Stadsnätet delar ut IP-nummer till tjänsteleverantörerna behöver stadsnäten ha en dialog med sin tjänsteleverantör om vem som ansvarar för att blockera aktuell sida.

De stadsnät som erbjuder egna internetabonnemang till slutkunder berörs. Det är den som äger IP-adresserna som berörs och som är ansvarig. Dessa stadsnät behöver upprätta en policy om hur detta ska hanteras när förfrågan om blockering kommer.

Stadsnätsföreningen avser inte att agera vidare i dessa policyfrågor. Stadsnätsföreningen stödjer de stora operatörernas åsikter i frågan. De kommer inte blockera The Pirate Bay och Swefilmer om de inte tvingas till det av en domstol. Branschorganisationen IT-och telekomföretagen skriver att blockeringsdomens största förlorare är de svenska internetanvändarna. Och vidare "Domen lämnar en mycket oklar situation för internetoperatörer och internetanvändare efter sig och gör rättsläget på området mer osäkert än någonsin. De största förlorarna är de svenska internetanvändarna som har att se fram emot ett mindre fritt och öppet internet." Läs hela blogginlägget.