Telenor väljer dansk producent av ny Wi-Fi 6-router

I utvecklandet av sin nya high-end-router har Telenor valt danska Icotera för att leverera Wi-Fi 6 till tusentals svenska hem. Förmågan att kunna kombinera den senaste Wi-Fi-standarden med en minimalistisk och elegant skandinavisk design gjorde att Telenor valde Icotera framför stora, internationella routertillverkare. Med den nya Wi-Fi 6-routern förespråkar Icotera och Telenor samstämmigt att höga internethastigheter inte automatiskt löser konsumentens Wi-Fi-utmaningar – bättre routrar i hemmet måste till.

Nyhet från Icotera: 

Skandinaviska konsumenter ställer inte bara höga krav på internetprestanda utan också på routerns utseende. För de flesta är det viktigt att utrustningen i hemmet passar in i inredningen och har ett vackert och diskret utseende.

Den danska routertillverkaren Icotera, med rötter i den nordiska designtraditionen, har många års erfarenhet av att utveckla maskinvara som möter de specifika behoven hos skandinaviska konsumenter. Detta var en avgörande faktor när Telenor Sverige valde Icotera framför stora internationella routertillverkare för att utveckla telekomgigantens första Wi-Fi 6-router.

– Vårt mål har varit att erbjuda våra kunder det bästa på marknaden inom den senaste trådlösa nätverksstandarden, Wi-Fi 6. Den nya routern måste leverera maximal prestanda och täckning men den ska även leva upp till våra krav på en elegant, enkel och minimalistisk design. Icoteras förmåga att förena modern design med en hög teknisk kapacitet är exceptionell och vi ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder de fördelar som detta know-how för med sig, säger Telenors Head of Products and Customer Value Proposition Carl Gunnstam.

Telenors Wi-Fi 6-router är en så kallad 8x8-router, vilket innebär åtta sändande antenner och åtta mottagande antenner medan det i Wi-Fi 5-routrar vanligtvis används högst 4x4. Tekniskt sett betyder det att routern levererar mycket högre hastighet, förbättrad stabilitet och betydligt större räckvidd – även för befintliga enheter baserade på äldre Wi-Fi-teknik.

Wi-Fi 6 löser mångas dagliga problem

Den nya Wi-Fi 6-routern hjälper till att lösa några av de trådlösa internetutmaningar som många användare möter dagligen.

– Det är i synnerhet de höga skandinaviska internethastigheterna och de solida väggarna i hemmen som ställer stora krav på routern för att uppnå full hastighet hela vägen till användarnas enheter. Tyvärr upplever många att de inte kan täcka hela sitt hem trådlöst och de känner ofta att de inte får den hastighet de betalar för, säger Icoteras VD René Brøchner.

I Skandinavien handlar det inte längre bara om att leverera högre hastigheter till varje hem, utan snarare att se till att den köpta hastigheten blir tillgänglig i hela hemmet.

Och det är just detta Telenor tar itu med genom att erbjuda den nya Wi-Fi 6-routern som en del av deras trådlösa internetlösning och det är en viktig prioritering enligt René Brøchner.

– Idag är vi ständigt uppkopplade och ofta på många enheter samtidigt – och vi rör oss gärna runt i hemmet och förutsätter att internet alltid följer med. Detta ställer stora krav på täckningen i våra hem, men för att uppnå en optimal Wi-Fi-upplevelse är det en router av hög kvalitet som krävs.

Med Wi-Fi 6-standarden kan upp till tio gånger högre hastighet teoretiskt levereras jämfört med en typisk Wi-Fi 5-router. Men det är inte bara specifikationen i standarden som avgör – design och tillämpning är också viktigt för att uppnå bästa möjliga upplevelse. Med den 2,5 Gbit/s-plattform som Telenor-routern bygger på innebär det att kunderna kommer att uppleva mycket högre hastigheter än tidigare på sina trådlösa enheter.

Överflödiga åtkomstpunkter

Idag är det nästan mer regel än undantag att försöka åtgärda instabilt Wi-Fi i hemmet genom att ansluta åtkomstpunkter och extender i nätverket. Men det är långt ifrån alltid den bästa lösningen.

– Faktum är att 70–80 procent av alla skandinaviska hem kan täckas av en router om den är tillräckligt kraftfull. Men idag finns det en tendens att utöka räckvidden genom att ansluta fler åtkomstpunkter om täckningen sviker. I själva verket skulle problemet i många fall kunna lösas med en router med rätt kapacitet och implementering från början, säger René Brøchner.

Den nya Telenor-routern är byggd med 2–4 gånger så många antenner som en typisk Wi-Fi 5- eller Wi-Fi 6-router och detta innebär att behoven för åtkomstpunkter minskar. För många betyder detta en enklare konfigurering med maximal täckning, vilket i slutändan ger en mycket bättre användarupplevelse.

– Med en 8x8-router som stöder Wi-Fi 6 minskas behovet av fler enheter i hemmet markant eftersom den täcker bättre än en 4x4-router. Faktum är att ju större routerns kapacitet är, desto bättre blir Wi-Fi-upplevelsen för konsumenten, avslutar René Brøchner.


Den nya Wi-Fi 6-routern från Telenor förväntas komma ut på marknaden under 2020.

 

Kontakt

Icotera
René Brøchner, CEO                
Tlf.: 20 20 80 50
Mail: rb(at)icotera.com

 

Om Icotera

Icotera är en ledande europeisk utvecklare och tillverkare av Fiber-to-the-Home (FTTH) CPE-lösningar. Våra intelligenta FTTH Gateways, managerade Ethernet Routrar och Access Punkter inkluderar förstklassig Wi-Fi och är optimerade med vårt end-to-end realtidsnätverk samt in-home Wi-Fi monitoringslösning. Som teknisk ledande inom vårt område skapar vi och levererar produkter med överlägsen design, kvalitet och prestanda. Vi ger även fibernätoperatörer skräddarsydda, flexibla och kostnadseffektiva lösningar för att passa individuella behov.

Besök Icoteras hemsida för ytterligare information.