Stadsnätsföreningen

Vinnergi hjälper till att etablera den svenska bredbandsmodellen i Tyskland

Teknikkonsultbolaget Vinnergi har startat ett samarbete med det tyska företaget tktVivax, som hjälper tyska kommuner med fiberutbyggnad. Tillsammans tar de nu fram en ny marknadsmodell för tyska fiberaktörer. Marknadsmodellen, som går under namnet Open Access 2.0, är baserad på den svenska bredbandsmodellen med öppna nät.

Pierre Wallgren som är vd på Vinnergi är glad för det nya samarbetet mellan Vinnergi och tktVivax.
– Vi ser stora möjligheter med att öppna upp den tyska marknaden med den svenska modellen. Genom vårt samarbete med tktVivax kan vi dra nytta av vår expertis och långa erfarenhet inom öppna nät i Sverige, för att skapa en öppen och konkurrenskraftig fibermarknad i Tyskland. Den svenska bredbandsmodellen är framgångsrik, och vi ser fram emot att hjälpa till att implementera den i Tyskland, säger han.

Vinnergi kom först i kontakt med tktVivax via Stadsnätsföreningens samverkansprojekt med den tyska fibermarkanden, Schwedische Glasfaser-Allianz, som Mikael Häussling Löwgren ansvarar för. Det är ett samverkansprojekt som syftar till att underlätta för föreningens associerade medlemmar att knyta kontakter och expandera på den tyska marknaden.

Att de tyska fiberaktörerna just inspireras av den svenska bredbandsmodellen i samverkansform beror enligt Mikael Häussling Löwgren bland annat på att både kostnaderna och kraven har ökat de senaste åren. Alternativet som Deutsche Telekom erbjuder, att arrendera eller köpa näten upplever många kommunala nätägare mer som ett sista alternativ. Den svenska erfarenheten av samverkansbolag för KO-rollen tyckte tktVivax var mycket attraktivt där de också fått bra gehör för den modellen hos sina kommunala kunder.

– Det finns fördelar med att ha en gemensam KO där flera kommunala nätägare går ihop. Dels för att det blir en direkt kostnadsdelning, men det blir även enklare att bygga upp nödvändig kompetens och resurser för att möta de ökande kraven, säger Mikael Häussling Löwgren.

Vinnergi och TktVivaz presenterade samarbetet "Open Access 2.0 - äkta liberalisering av bredbandsmarknaden" på en gemensam presskonferens på E-World i Essen den 24 maj. 

För mer information om Vinnergi, kontakta Pierre Wallgren via pierre.wallgren@vinnergi.se

Vill du veta mer om Schwedische Glasfaser-Allianz? Kontakta Mikael Häussling Löwgren via mikael.haussling@stadsnatsforeningen.se.

 

Johanna Stavegren
Svenska Stadsnätsföreningen