Stadsnätsföreningen

Underjordisk serverhall som klarar både atombomber och elektromagnetisk puls lockar kunder

Sedan 2008 har datacentret Gibon Västervik, tidigare Valvea AB, varit verksamma 25 meter under marken i ett bergrum. Enligt Niklas Andersson, vd på Gibon Västervik, har bergrummet de perfekta förutsättningarna för deras verksamhet där säkerhet har en hög prioritet.

Bergrummet, som tidigare användes av svenska försvaret, består av två våningar på sammanlagt 400 kvadratmeter och är byggt för att stå emot atombomber och elektromagnetisk puls. Enligt Niklas Andersson sökte de specifikt efter ett bergrum då det erbjuder hög säkerhet och rätt miljöförutsättningar för deras verksamhet.
- Eftersom att rummet är beläget så långt under marken får vi naturlig kyla från berget vilket är bra för utrustningen, och vi kan även ställa in luftfuktigheten så att den håller sig på en konstant nivå. Sedan fanns det även ett dieselaggregat redan när vi flyttade in som kan driva servrarna om det skulle uppstå problem med elnätet, säger han.
Är dessa förutsättningar något som tilltalar era kunder?
- Absolut, här i Västervik är dessa förutsättningar något unikt. Vi tecknar nästan alltid avtal med de företag som kommer på besök.

Kärnverksamheten hos Gibon Västervik är serverdrift där de förvaltar företags servrar. Utöver det hanterar de även säkerhetskopiering, installation, applikationsuppdateringar och administration. Eftersom deras kunder ibland efterfrågar uppkoppling i samband med att de förvarar sin data i berget har de även ett samarbete med det lokala stadsnätet, Västervik Miljö och Energi, sedan 2012. Enligt Mee Särneroth, affärsområdeschef för stadsnätet i Västervik, fungerar samarbetet bra.
- Eftersom att vi arbetar med att bygga och underhålla fibernät utan tjänstleverans samverkar vi med olika operatörer, både nationella och lokala. Det händer att kunder efterfrågar operatörer med en viss kompetens, och då brukar jag rekommendera olika operatörer som besitter just den kompetensen. Gibon Västervik är en av våra goda samarbetspartners med hög kompetens inom bland annat leveranssäkerhet, säger hon.

Lotta Karlsson
Svenska Stadsnätsföreningen


Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet, september 2019.