Stadsnätsföreningen

Ny nationell informations- och cybersäkerhetsstrategi

Regeringen har i dag fattat beslut om en ny nationell strategi för hur informations- och cybersäkerheten i Sverige ska utvecklas och stärkas. Strategin sätter upp målsättningar inom sex prioriterade områden och ska bidra till att skapa långsiktiga förutsättningar för samhällets aktörer att arbeta effektivt med informations- och cybersäkerhet samt höja medvetenheten och kunskapen i hela samhället. Strategin kommer att följas av specifika uppdrag och andra styrande åtgärder till berörda myndigheter.

Pressmeddelande från regeringen:

– Med strategin tar vi ett viktigt steg framåt för ett samlat och effektivt arbete med informations- och cybersäkerhet. I dag inleder vi arbetet genom att fatta beslut om ett antal myndighetsuppdrag, säger inrikesminister Anders Ygeman.
Strategin pekar ut vilka övergripande områden som regeringen vill prioritera och vilka målsättningar som finns för respektive område. De sex strategiska prioriteringarna som görs i strategin är att

  • säkerställa en systematisk och samlad ansats i arbetet med informations- och cybersäkerhet,
  • öka säkerheten i nätverk, produkter och system,
  • stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera cyberattacker och andra it-incidenter,
  • öka möjligheterna att förebygga och bekämpa it-relaterad brottslighet,
  • öka kunskapen och främja kompetensutvecklingen, och
  • stärka det internationella samarbetet.

Vid sitt sammanträde i dag har regeringen fattat beslut om fyra regeringsuppdrag, med koppling till strategin:
Myndigheter som har ett särskilt ansvar inför och vid höjd beredskap enligt förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap (bevakningsansvariga myndigheter) ska analysera och bedöma informationssäkerheten i de delar av den egna verksamheten som är nödvändiga för att myndigheten ska kunna utföra sitt arbete.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska, i samverkan med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, redovisa en sammanvägd rapport utifrån samtliga bevakningsansvariga myndigheters redovisningar av uppdraget att analysera och bedöma informationssäkerheten i den egna verksamheten.

MSB ska, i samverkan med Sveriges kommuner och landsting (SKL), E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen, kartlägga och analysera informationssäkerhetsarbetet inom landstingens hälso- och sjukvårdsverksamhet. MSB ska också verka för att de privat-offentliga samarbetsformerna stärks.

MSB ska vidta vissa åtgärder för att förbereda genomförandet av direktivet 2016/1148/EU om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen.

Uppdrag att förbereda genomförandet av direktivet 2016/1148/EU om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen