Jönköping Stadsnät gör fibernätet mer robust mellan Habo och Visingsö med sjöfiberkabel

Hallå där Mats Lagervall, optonätchef på Jönköping Energi 


Vill du börja med att beskriva projektet där ni har placerat en sjöfiberkabel mellan Habo och Visingsö?

– Jönköpings kommun, där Jönköping Stadsnät Wetternet är verksamma, har en vacker men utmanande terräng i form av berg och vatten, exempelvis Vättern som avgränsar i kommunen. Detta gör att smarta och robusta infrastrukturer ibland kräver lite utmanade lösningar. Vi på Jönköping Stadsnät har ett nära samarbete med Habo Energi som ligger på den västra sidan av Vättern men tillhör Habo kommun, och tillsammans har vi ett behov av att bygga redundanta fibernät för att upprätthålla den höga säkerhet och robusthet som vi hela tiden eftersträvar och som våra kunder kräver. En lösning på detta, som vi har funderat på under några år, var en sjökabel över från Visingsö till Habo i väster, säger Mats Lagervall.

Vad gör arbetet för skillnad för redundansens?
– Visingsö med dess drygt 700 fastboende, företag och sommarbesökare har sedan de kopplades upp 2013 enbart haft en fiberkabel från fastlandet. Därför fanns det ett behov av en redundant kabel om det skulle hända något på vägen över sjön. Reparationsarbetet kan i det här fallet vara komplicerat och tidskrävande då kabeln är väldigt lång och ligger på över 100 meters djup. Förutom de bosatta på ön så får kommunerna på båda sidorna om Vättern en betydligt bättre säkerhet eftersom vi nu har kunnat designa om ringstrukturerna i core-nätet på ett väldigt bra sätt, säger Mats Lagervall.

För det här projektet så har ni blivit tilldelade Post- och telestyrelsens, PTS, robusthetsmedel. Vad anser du om ansökningsprocessen?
– Efter en liten trög start med ansökan mot PTS så har det gått jättebra. Snabbt, effektivt och inga onödiga eller krångliga moment – tumme upp, säger Mats Lagervall.

Varför bör stadsnät ansöka om robusthetsmedel från PTS?
– Vi stadsnät är i dag en av de största aktörerna i Sverige och måste fokusera på säkerhet och tillgänglighet då samhället till stora delar nyttjar våra nät. Säkerheten och robustheten måste då vara något som vi har med oss i vardagen. Därför rekommenderar jag stadsnät att ta kontakt med PTS och söka robusthetsmedel. Det kostar inget, är enkelt och kan möjliggöra projekt som är svåra att motivera ekonomiskt i den egna organisationen men som kan betyda väldigt mycket för våra kunder vid störningar, säger Mats Lagervall.

Vid intresse av att ansöka om PTS stödmedel för robusthetshöjande åtgärder, besök www.pts.se/robust


Lotta Karlsson

Svenska Stadsnätsföreningen 

 

Foto: Mats Lagervall

 

Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet, oktober 2021.