Krönika: Ethernet är grunden till vår förmåga att arbeta och leva väl i pandemins spår

Liksom de flesta så har jag förpassats till att arbeta hemifrån sedan mitten av mars i år. Som tur är har jag lyckats bygga upp ett hemmakontor i min lägenhet i Sundsvall. Jag har en förbindelse med en kapacitet på 100/100 Mbp/s som inte går att uppgradera, så jag får dela kapaciteten med mina uppkopplade saker och min frus hemarbetsplast. Det har hittills gått ganska bra.

Min lista över anslutna enheter är, precis som för många andra, lång. Den innehåller smarta TV-apparater, iPhones och iPads, flera IoT-enheter och naturligtvis arbetsdatorer. Vid varje tidpunkt i mitt lilla ekosystem räknar jag uppemot ett 20-tal enheter som används i vårt hem som delar bandbredd och anslutningar till vår bredbandsrouter samt några över mobilnätet. När jag börjar fundera på det uppkopplade hemmet och samhällets uppkoppling så inser jag hur viktigt det är med den underliggande infrastrukturen som vi så ofta tar för givet som är Ethernet.

Mitt hemmanätverk nyttjar nästan alla möjliga Ethernet-aktiverade kommunikationssätt. Även det trådlösa wifi-nätet och apparater med blåtand förlitar sig på trådbunden Ethernet för att kunna fungera och leverera robusta tjänster till mig och mitt hem. Till och med elmätaren är numera ansluten trådlöst. En mångfald av anslutna saker helt enkelt.

Bortom uppenbarelsen att mitt hem och liv är väl betjänt av Ethernet, är det faktum att jag sällan upplever problem med uppkopplingar. Jag startar mycket sällan om eller återställer min bredbandsrouter. Jag behöver inte installera om eller reparera någon av våra anslutna enheter på grund av en förlust av kommunikation. Allt fungerar som det ska. Det hela ”bara fungerar”. Detta möjliggörs till stor del av det underliggande transportprotokollet som är Ethernet.

Ur mitt eget perspektiv som teknikintresserad tenderar jag att se bortom det uppenbara och ”under huven” mer än folk i allmänhet gör. Det är en del av min natur. Så när jag verkligen började tänka på detta slog det mig att anledningen till att mitt hemnätverk fungerar sömlöst är den investering i tid och resurser som den internationella standardiseringen av Ethernet har lagt grund för genom specifikation och test av interoperabilitet. Tack till alla fantastiska ingenjörer och tekniker som tillsammans under årens lopp har åstadkommit att Ethernet är den ledande standarden för kommunikation i världen.

2020 ledde till en stor förändring i allas våra liv. En förändring som kommer att få bestående effekter på vår kollektiva framtid i mångt och mycket. Miljontals anställda arbetar hemifrån och ansluts via sina wifi-routrar till arbetet. De kommer åt företagets resurser via VPN. De loggar in på företagsnätverk och gör sitt jobb. Vi är värdar eller deltagare på videokonferenser och webbseminarier. Vi har digitala konferenser. Efter att vi är klara med arbetsdagen tar andra typer av tjänster vid. Bio sker vid soffan. Förmågan att hålla kontakten och kommunicera med våra släktingar och vänner och att känna att vi fortfarande är en del av samhället är viktigt för vår hälsa och välmående.

När vi inte kan träffas fysiskt så är det digitala mötet ännu viktigare och kanske den enda möjligheten till kontakt. Det gör oss produktiva och ger oss hopp. Allt detta vilar på möjligheten för Ethernet att ”bara kunna arbeta och fungera”. Och Ethernet behöver ha fiberkabel som bärare för att kunna arbeta och fungera som bäst. Det vet vi ju alla.

 

Jimmy Persson
Utvecklings- och säkerhetschef
Svenska Stadsnätsföreningen

 

Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet, mars 2021.