Lessebo kommun har uppnått bredbandsmålet för 2025

Redan i slutet av 2020 hade 98 procent av alla hushåll och företag i Lessebo kommun tillgång till eller befann sig i absolut närhet av fiberbredband. Det innebär att kommunen nu har uppnått regeringens nationella bredbandsmål – fem år före utsatt tid.

Lessebo är en av de mindre kommunerna i Kronobergs län med drygt 8 700 invånare. Kommunen består av fyra tätorter och har än i dag ett flertal bruksorter. För kommunen har en snabb och stabil uppkoppling varit en prioriterad fråga då de anser att det kan locka fler att bosätta sig i kommunen.

– Digital kommunikation är grundläggande för att kunna bo och verka på mindre orter och vi vill ju såklart vara en attraktiv kommun för både boende och företagare. Sedan är förhoppningen också att kommunens gamla bruksorter ska bli mer digitala och följa med i den digitala samhällsutvecklingen, säger Conny Axelsson, samhällsbyggnadschef på Lessebo kommun.

Fiberutbyggnaden har skett tillsammans med det kommunala stadsnätet Wexnet som är verksam i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö. Enligt Conny Axelsson har samarbetet fungerat smidigt. Han pekar bland annat på stadsnätets goda lokala kunskaper och att de har haft möjlighet att samordna fiberutbyggnaden med andra projekt, så som gatuunderhåll, vilket både har varit ekonomiskt och tidsmässigt fördelaktigt.

Framöver har Lessebo kommun ytterligare planer för att främja digitaliseringen i kommunen. De kollar bland annat över möjligheterna att införa Internet of things, IoT. Sedan kommer de även att fortsätta med den kvarvarande fiberutbyggnaden på landsbygden med målet att hela kommunen ska ha tillgång till en god uppkoppling.

– Jag tror att den fiberutbyggnad som sker i Sverige i dag kommer att få landsbygden att leva igen. Vi har ju också sett nu att efterfrågan om att få bo i vår kommun har ökat och där tror jag att vår goda tillgång till fiber har varit en av de avgörande faktorerna, säger Conny Axelsson.

 

Lotta Karlsson
Svenska Stadsnätsföreningen

 

Lessebo kommun
Lessebo kommun ligger i Småland i Kronobergs län. Kommunen har 8 733 invånare (2019) och har en yta på 415 kvadratmeter. Lessebo, Hovmantorp, Kosta och Skruv är kommunens största orter.

Källa: Lessebo kommuns webbplats, www.lessebo.se

 

Foto: Wexnet

 

Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet, mars 2021.