2010 Årets stadsnätsentreprenör

Arvidsjaurs kommun har utsetts till Årets Stadsnätsentreprenör 2010


Juryns motivering:

Arvidsjaur stadsnät ett föredöme för att utveckla nyttan med bredband för landsbygd och glesbygd.

Arvidsjaurs kommun har genom sitt stadsnät varit en pilotkommun för IT Norrbotten att testa nya affärsmodeller samt praktiskt testa olika tjänsteleverantörers verksamhet via ett s.k. öppet nät. Ett bredbandsnät som skall vara till nytta för företag, samhälle och individer.

Genom att Arvidsjaur vågat sticka ut hakan och skapat förutsättningar för ett nytänkande så har ett genomtänkt och strategiskt koncept för hela Norrbotten kunnat utvecklas.

Arvidsjaur stadsnäts engagemang omfattar även samverkan över regiongränserna där två kommuner i Norrbotten samt två kommuner i Västerbotten delar på en gemensam IP-telefonväxel.

Arvidsjaur stadsnäts vision: "Stadsnätet gör att avstånden krymper och kommunen växer". Har man praktiskt visat genom bl.a att möjliggöra för en familj från Holland som bosatt sig i en liten by utanför Arvidsjaur att via bredbandsnätet fortfarande arbeta via distans mot sin arbetsgivare i Holland.

Genom sitt engagemang och strategiska arbete för landsbygd och glesbygd visar Arvidsjaur på möjligheterna utifrån både ett lokalt, regionalt och internationellt utvecklingsarbete.

Allt detta sammantaget gör att Arvidsjaur är en värdig mottagare priset som årets Stadsnätsentreprenör 2010.