Stadsnätsföreningen

IP-Only i möte med civilministern

I går träffade IP-Onlys vd Frida Westerberg civilministern Ardalan Shekarabi, efter att ha blivit inbjuden av ministern för att diskutera utmaningar relaterade till förseningar i fiberutbyggnaden. IP-Only presenterade flera åtgärder de delvis redan jobbar med för att minska frustrationen hos sina väntande kunder, samt ytterligare förbättringar de planerar att genomföra. Mötet fokuserade även på vad som kan göras för att skynda på och öka takten i fiberutbyggnaden.

Nyhet från IP-Only:

– Jag upplever mötet som positivt och tycker att vi hade en bra och konstruktiv dialog med civilministern om utmaningarna i fiberutbyggnaden, med fokus på de kunder som tyvärr har hamnat i kläm som ett resultat av förseningarna. För oss är kundnöjdhet ett självklart fokus och något vi jobbar med dagligen. Vi presenterade konkreta åtgärder som vi har genomfört det senaste året, samt vilka ytterligare förändringar vi planerar att göra för att minska våra väntande kunders frustration, säger Frida Westerberg, vd på IP-Only.

Samtidigt som den generella fiberutbyggnaden har stagnerat, har IP-Only ökat byggtakten med 50 procent det senaste året, vilket innebär att allt fler kunder får fiber för varje dag som går. Utöver de 10 miljarder kronor som IP-Only redan har investerat i fiberutbyggnaden vill IP-Only investera ytterligare 5 miljarder kronor för att koppla upp den svenska landsbygden.

– Jag är övertygad om att effektivare tillståndshantering och förenklade processer vid markavtalsförhandlingar skulle resultera i en snabbare utrullning  av fiber på landsbygden – där behovet är som störst men branschens intresse för att bygga tyvärr är som lägst, säger Frida Westerberg.

Tidigare missförstånd kopplade till bidrag togs även upp i mötet med civilministern.

– IP-Only har i år fått 65 miljoner kronor utbetalda i form av bidrag, för projekt i områden där det annars inte hade varit möjligt att bygga fiber. Pengarna betalas ut efter projekten är  färdigställda och kunderna har fått sin internetuppkoppling. Resterande belopp på 845 miljoner kronor som media har rapporterat om tidigare är bidragssummor som IP-Only har blivit beviljade. Dessa betalas ut först efter att byggprojekten som delfinansieras av bidrag är färdigställda, vilket säkerställer att inga bidragspengar går till spillo och att de används till precis det som de är till för – att bygga fiber längst ut på landsbygden där det annars inte hade varit möjligt, avslutar Frida Westerberg.