Fiberutbyggnaden i Europa ökade snabbare under 2019 – Sverige intar tredje plats

Under förra veckan lanserade branschorganisationen FTTH Council Europe, som arbetar för spridningen av fiber-till-hemmet (fiber-to-the-home), sin årliga rankning över fiberutbyggnaden inom Europa. Siffrorna visar att den totala fiberutbyggnaden bland Europas länder har ökat snabbare i jämförelse med föregående år.

Det totala antalet av hushåll som har fiber dragen fram till tomtgränsen, så kallat homes passed, och hushåll som har tillgång till en fiberuppkoppling inom Europa* uppgick nästan till 172 miljoner under 2019**. Föregående år låg siffran på 160 miljoner. Detta innebär att nästan 50 procent av hushållen nu har tillgång till en fiberuppkoppling eller homes passed, vilket FTTH menar är en tydligt uppåtgående trend från september 2015 när täckningen var 39,8 procent.

I rankingen av hushåll med tillgång till homes passed och hushåll med tillgång till fiberuppkoppling ligger Island i topp följt av Vitryssland. Sverige lyckas återta tredjeplatsen från Spanien som i sin tur hamnar på fjärde plats.


– Allmänt förekommenade och pålitlig digital infrastruktur har aldrig spelat en så avgörande roll som i dag för att ansluta familjer, möjliggöra affärsaktiviteter och arbeta hemifrån. Tillgång till mycket hög kapacitetsanslutning är inte bara viktigt i tider av kris utan kommer också att vara grundläggande för ekonomisk återhämtning och övergången till en hållbar, grön EU-ekonomi, säger Erzsébet Fitori, generaldirektör för FTTH Council Europe, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Konkurrenskraftiga investeringar i nät med mycket hög kapacitet bör därför förbli en hög politisk prioritering och vi ser fram emot att arbeta med EU:s institutioner, nationella regeringar och nationella tillsynsmyndigheter för att ta bort byråkratiska och andra hinder för nätverksdistribution. Tillgång till nätverk med mycket hög kapacitet som är snabbare och mer kostnadseffektiva gynnar alla!

Läs pressmeddelandet från FTTH här.

_________________________________________________

*Europa inkluderar Andorra, Österrike, Vitryssland, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Israel, Italien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Makedonien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Storbritannien.

**Mätperiod: september 2018 till september 2019.